esmaspäev, 22. detsember 2014

Novena


Kell pool neli öösel ärkasin muusika peale. Olin esimesel hetkel täiesti veendunud, et mu konditsioneeris on ka raadio ja keegi on selle täisvõimsusel tööle pannud. Veendusin, et nii see siiski pole ja lärm tuleb tänavalt. Kõlasid rütmikad tagalogi- või cebuanokeelsed jõulumeloodiad. Ühtlasi hakkas koridoris sussisahistamist kostuma. Umbes veerand tunni pärast sai pidu läbi ja õnnestus uuesti magama jääda. Selgus, et tegemist on novenaga - üheksal ööl enne jõule peetakse öösel kella nelja paiku kirikus missat ning vahetult enne seda kõlavad siis rõõmsad jõululaulud, et ikka kogu küla teaks, et nüüd on aeg kirikusse sättida.

Hommikul sai ka küla ainsasse wifisse :)

Kuna on jõuluaeg ja filipiinod teatavasti armastavad laulda, siis käivad siin ringi ühe- kuni ca 10-liikmelised seltskonnad. Jäävad kellegi laua kõrvale või ukse ette seisma ning esitavad nii minutipikkuse jõululaulu. Algab see kohalikus keeles ning lõpeb inglisekeelse osaga "We wish you a merry Christmas". Peale seda jäädakse soojade soovide edastamise eest raha ootama. Raha käes, siis lauldakse veel "Thank you" ka. Kuna keskmine taks paistab olevat 5-10 peesot igale lauljale, siis kõikide etteastete eest makstes oleksin võinud päevas silmagi pilgutamata välja käia nii vähemalt 250 - 300 peesot (ca 5 eurot).

Mu tuba asetseb mugavalt - aknast paistab ära küla ainus baar ning seega on mul olemas ülevaade kui sinna keegi tuleb (rahvas kogunema hakkab oleks pisut üle pingutatud, sest seal on nii max 10 kohta).

Kommentaare ei ole: