esmaspäev, 6. mai 2013

Bizcocho Borracho - Dominikaani veinine kook


Ma olen täiesti nõus, et see kook ei näe kõige isuäratavam välja. Samas on see ülimalt mahlane, siirupi ja veiniga läbiimmutatud dominicalaste lemmikkook lihtsalt sõltuvust tekitav. Sealkandis nad juba teavad, kuidas kooke teha (vt. ka mehhiklaste kolme piima kooki).

Originaalis on veini sisse lisatud ka frambuesat või punast toiduvärvi, mis annab sellele koogile lisaks heale maitsele ka kauni välimuse. Kuna frambuesat siin saada pole ja toiduvärvid minu toitudesse ei kuulu, siis paraku pidi mu kook leppima natuke tagasihoidlikuma outfitiga.

Biskviidi jaoks läheb vaja:
5 muna
1 tass suhkrut (200 gr)
1 tass jahu (145 gr)
1/2 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola

Siirupi jaoks läheb vaja:
1,25 tassi suhkrut (250 gr)
2 tassi vett (450 ml)
1/2 tassi punast veini või rummi (120 ml)
2,5 tl punast toiduvärvi (soovi korral)

Pealepuistamiseks:
tuhksuhkrut

Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri vorm ("tavaline" keeksi- või leivavorm) võiga ja puista üle jahuga.

Eralda munakollased ja -valged ning vahusta mõlemad poole tassi suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks. Sega munavahud, jahu, küpsetuspulber ja sool ettevaatlikult ühtlaseks. Vala tainas vormi ning küpseta ca 25 minutit, kuni biskviit on kuldkollane ning koogi sisse pistetud hambaork jääb puhtaks.

Lase jahtuda ning võta seejärel vormist välja. Kata vorm toidukilega ning pane biskviit uuesti vormi.

Siirupi tegemiseks sega vesi ja suhkur ning lase keskmisel kuumusel ca 10 minutit keeda. Jahuta maha ning lisa alkohol ja soovi korral toiduvärv.

Vala siirup jaokaupa biskviidi peale, vajadusel tee kahvli või hambaorgiga koogi sisse mõned augud, et siirup saaks ühtlasemalt sisse imbuda. Tõsta seejärel kook külmkappi. Enne serveerimist tõsta kook toidukile abil vormist välja ning pane serveerimisalusele. Puista peale tuhksuhkrut.

Kuna immutatud kook on väga pehme, siis on toidukile abil teda vormist lihtne kätte saada :)

Retsept on siit.

Köök: Dominica

Kommentaare ei ole: