kolmapäev, 15. aprill 2009

Calcuttast New Yorki

Täiesti kogemata sattusin Mira Nairi filmi "The Namesake" peale ja tellisin ära :)

Ameerika ja India, erinevad kultuurid, erinevad generatsioonid, armastus ja hoolimine, enda otsimine ja sobitumine maailma.

Nikhil Gogol Gangali vanemad tulid Ameerikasse, kõikide võimaluste maale, rajasid kodu ja lõid perekonna. Nende lapsed, Gogol ja tema õde Sonia kasvavad üles New Yorgis, kolides töölislinnakust järjest parematesse rajoonidesse. Filmi keskmes ongi Gogol, kes, Ameerikas üles kasvanud, hakkab oma juurte vastu mõnevõrra huvi tundma alles kolmekuulise puhkuse ajal Indias hilises teismeeas. Kuid isegi siis jääb huvi vaid põgusaks, mõjutades siiski mõnigaid ta valikuid edaspidi. Tõsisemalt hakkab ta oma bengali päritolu vastu huvi tundma pärast isa ootamatut infarkti, ühtlasi muutuvad olulisemaks ka peresidemed. Ta jätab maha oma ameeriklannast tüdruku ja abiellub mõni aeg hiljem kõiki traditsioone järgides bengali tüdrukuga.

Film kulges rahulikult, omasoodu. Vahepeal ei saanud arugi, et aeg oli aastaid edasi läinud, kõik toimus sujuvalt. Ameerika ja India erinevaid kultuure ja traditsioone ei vastandatud kordagi üleliia teravalt nagu ka generatsioonide vahelisi suhteid ja erimeelsusi. Kõik liikus elegantse kergusega, erimeelsuste asemel rõhuti perekonnaväärtustele, armastusele, hoolimisele.

PS. Dr. House meenus korduvalt :)

Kommentaare ei ole: