reede, 6. veebruar 2009

Armastusest, usust ja lootusest

Deepa Mehta triloogiast vaatasin esmalt viimast filmi "Vesi" ning alles seejärel sain teada, et enne seda on veel "Tuli" ja "Maa".

Läbivad teemad kõikides filmides olid kokkuleppeabielud, armastus, vastuhakk, usk, lootus.

Tuli. Vendade Ashoki ja Jatini naised on oma abieludes õnnetud. Ashok on otsustanud loobuda kõikidest ihadest ning elada tsölibaadis. Naise, Radha võtab ta oma voodisse vaid tahtejõu kasvatamiseks. Jatin küll abiellus Sitaga, kuid armastab Juliet ning petab temaga oma naist. Aja jooksul hakkab Radha ja Sita vahel kujunema sõprus ning ka midagi enamat. Mõlemad vajavad armastust ning lähedust ja nende mehed neile seda paraku pakkuda ei taha...

Maa. Kui Suurbritannia annab 1947 aastal teada India peatsest iseseisvumisest, algavad Lahores rahutud ajad. Filmi tegevust näidatakse läbi 8-aastase Lenny silmade, kes saab toimuvast osa koos oma hoidjaga linnas käies ja tema sõpru kohates ning vanemate-naabrite-sõprade suhtlusest. Ta näeb sõprust, usku, armastust ja reetmist.

Vesi. Väikesele Chuyiale teatavad tema vanemad ühel hommikul, et ta abikaasa on surnud ning lesena ei ole tal võimalik enam vanematekoju jääda. Chuyia juuksed lõigatakse ära ning ta saadetakse elama leskede majja, kus ta peab askeetlikes tingimustes ja tsölibaadis elama kogu oma ülejäänud elu. Chuyia ei allu kehtestatud reeglitele ning leiab omale kiiresti sõbra - Kalyani. Kuna viimane on noor ja ilus, sunnitakse teda töötama prostituudina, et teenida leskede majale raha. Kuigi India ühiskonnas ei ole leskede taas-abiellumised lubatud, hakkab aastal 1938, Gandhi tulles olukord mõnevõrra muutuma ning ka Kalyani armub. Noormehesse, kes ei lase vananenud traditsioonidel ennast segada. Kui Kalyani saab teada, kes on noormehe isa, ei näe ta ei nende suhtel ega oma elul enam tulevikku. Leskede maja pea sunnib Chuyiat kui kõige nooremat Kalyani "tööd" üle võtma. Siiani vaikides toimuvaga leppinud naiste hulgas leidub lõpuks üks, kellele see on liig ning otsustab Chuyia päästa.

Kommentaare ei ole: