neljapäev, 25. detsember 2008

Om mani padme hum maailma katusel

Juba mitmendat päeva olen kadunud Himaalaja juttudesse.

Suurepärane, mõnusa sarkasmiga kirjutatud raamat inimõiguste aktivisti, Vennaskonna kitarristi Roy Strideri rännakutest Indias, Nepalis, Tiibetis, Bhutanis - otsimas lootust. Kohati põnevust (põgenemine Lhasast / Tiibetist), kohati äratundmisrõõmu (Kathmandu, Pokhara, tumeroosa päikeseloojang Pokharas ja loojanguvärvides mäetipud) ja suurel hulgal ajalugu ning taustinformatsiooni (nii poliitilistel kui religioossetel teemadel) pakkuv raamat oli tore kaaslane jõuluajal :) Raamatu, muuseas, soetasin ning hakkasin lugema jõululaupäeval ning ka raamatu esimese osa nimi on "Jõulud Kathmandus" :)

Raamatus segunevad reisimuljed, poliitika, loodusvaated, vabaduseiha, religioon, ajalugu ja igapäevaprobleemid. "Käegakatsutavaks" teeb rännaku autori läbiv probleem siinse päevalehe hilinenud honoraridega, mis tekitavad tal aeg-ajalt raskusi nii öömaja kui toidu eest tasumisel. Just sellised väikesed vahemärkused annavad lootust, et selline rändav eluviis ei ole vaid rikaste privileeg. Kui vahepeal tunduski kõik toimuv minu jaoks liiga kauge ja kättesaamatu, siis tuttavad bussisõidukirjeldused, toidud, inimesed tõid autori jälle "käeulatusse" :) Ka ei häirinud mind kohatine kõnekeele kasutamine, mida ma varasemalt raamatute puhul kritiseerinud olen. Kuna muus osas oli kirjakeel oma konkreetsuses, sarkasmis ja lihtsuses vägagi nauditav, siis aeg-ajalt esinev släng ei häirinud.

Raamatus viidatud "Dreaming Lhasa" link on DVD Pacificust välja otsitud. Järgmine reis võiks toimuda Sikkimisse. Ja loomulikult meeldib mulle raamatu kujundus, nii kaas kui ka pildid sees :)

Üleüldse oleks see raamat võinud ilmuda juba septembris ;)

Kommentaare ei ole: